Kurser & Jakter

Jakt - skytte - kurser

Jakter, kurser och träning!

Hagelträning i Falsterbo

Lördagen den 13 november 2021 ordnade Tina Eckerwall och Ewa Waldau Granat Tjejskytte med hagelträning på Falsterbo Sportskytteklubb.


Det var en härlig skara glada tjejer som mötte upp, flera nya tjejer kom till träningen, jättekul.

Det sköts Sporting, Trap och Skeet, med mycket uppmuntran från alla medskyttar. Däremellan fikade, snackade vi och hade det jättetrevligt!


Stort tack till Leif Carlsson och Ture Gullstrand som ställde upp och hjälpte till.


Det här vill vi göra om och Tina och Ewa har lovat at fixa det till våren igen, hoppas vi ses alla då!


Klicka på en bild för att se den i ett större format!


Vildsvinsjakt med övernattning på Torpet vid Hallandsåsen


Det var Anette Holst som arrangerade denna JAQT vildsvinsjakt med två jakttillfällen, fredagskvällen den 23/8 och lördagsmorgonen den 24/8.


Vi samlades i den stora fina jaktstugan vid 14-tiden och startade med fika och en massa snack. Snart kändes det som vi alla kände varandra, det berättades både spännande björnjakter och andra jaktupplevelser. Men det blev också vapen och ballistik när vapenhandlare Agneta Winberg kom och pratade ammunition och förevisade olika vapentyper, mycket lärorikt.


Före den fantastiskt goda middagen som Anette Holst stod för, laddades WeHunt appen ner, inloggning för alla och vi kunde se alla passen. Var och en körde eller gick ut till sitt pass och vädret var det bästa, ljummen stilla kväll. Vi satt tills det var helmörkt och ville man, fick man sitta hela natten!


Vid 04-tiden var det till att bege sig ut igen, alla till samma pass  som kvällen innan, då det var lättast att hitta i mörkret.

Vi avslutade lördagsmorgonen med att vi alla tog en långfrukost, en ljuvlig sådan, där fattades inget, det hade Anette sett till!


Det hela blev en mycket trevlig jaktupplevelse, som vi alla väldigt gärna gör om!

Ett stort tack till Anette Holst som arrangerade denna JAQT jakt, fantastiskt!


Klicka på en bild för att se den i ett större format!

Bertil Pålsson bjöd in till uppvärmning inför höstens hageljakter!

Det var hagelträning i Ystad för Bertil lördagen den 10 augusti 2019 i ett perfekt träningsväder.
Sex olika stationer var klara och uppställda när vi kom på morgonen. Förts blev det hej och prat med alla som åter var samlade på hagelbanan i Fredriksberg och sen genomgång av Bertil över dagens övningar.


Vilka stationer som man ville träna på under dagen var upp till var och en skytt och likaså hur många skott man ville skjuta. Danskt wienerbröd, direkt importerat! fick vi alla njuta av, likaså två sorters soppor till lunch, båda väldigt goda.

På eftermiddagen delade Bertil ut sina tre sista ”hagelmedaljer” i både guld och silvervalör till skyttar som var förtjänta av dessa.


Det blev en mycket trevlig dag och vi alla var mycket nöjda med vårt skytte.

ETT STORT TACK till Bertil och hans medhjälpare som fixade den här träningsdagen för oss!


Klicka på en bild för att se den i ett större format!

Skinberedningskurs
Senita Snygg var kursledare för skinberedningskursen våren 2017 under två söndagar på Jakt & Skytte.

Ett stort TACK till Senita för en mycket bra kurs där vi har lärt oss grunderna i skinnberedning.


Det var jättekul att få se hur det går till, såg mycket lätt ut när Senita gjorde det, vi försökte all själv sen, men oj så svårt, men oj så kul!

Skinberedning är slitsamt och tålamodsprövande, men alla klarade det galant och många fina skinn blev det till slut.

Bertils hagelkurs i Ystad våren 2017


Det blev en annorlunda höst då Bertil Pålsson och Lasse Jönsson kom och hade teori + gemensam torrträning i skjutbiografen med oss, jättekul och mycket lärorikt.


Roligt att flera tjejer sen gick Bertils hagelkurs i Ystad, där vi fick flera olika hagelträningsövningar, både svåra och lätta och många glada skratt blev det, speciellt under Bertils genomgångar.

Vildsvinsjakt i Agusa 3-4 juni 2016

 

Vi var flera tjejer från tjejskyttet som anmälde oss till en två-dagars vildsvinkurs med jakt i Agusa i juni 2016. Detta efter att områdeschef på Agusa, Mikael Wilhelmsson i februari haft temat på Tjejskyttet och berättat om ”Vildsvin och Jägarförbundets vildsvinsutbildningar” .


Så i början av juni var vi ett gäng som åkte iväg tillsammans. Både nybörjare och vana jägare kunde delta eftersom det fanns möjlighet till uppsiktsjakt och lån av bössa.


Dag 1 på vildsvinskursen började med teori fram till 12 då det serverades lunch, innan det bar iväg till skjutbanan för kontrollskjutning av bössorna inför kvällens jakt.


På eftermiddagen hölls ytterligare ett teoripass och vid halvfemtiden började förberedelserna inför kvällens jakt med bla korvgrillning och sista kontroll av radio osv.


Boende ingick vilket blev en trevlig avslutning på dagen då vi samlades en stund, och pratade om kvällens jakt och avrundade tillsammans.


Dag 2 var det teori fram till lunch, då kursen avslutas.


Klövviltjakt med JAQT 16/11 2016
Det är mitten av november och vi är ett gäng tjejer från tjejskyttet som åker till Agusa vilthägn i Skåne för att delta i en heldags klövviltsjakt. Eftersom vi alla har en bit att köra så träffas vi kvällen innan och övernattar i närliggande stugby, ett trevligt sätt att starta och förbereda sig för en jaktdag.


Morgonen börjar med samling och genomgång med jaktledare Mikael Wilhelmsson, områdeschef på Agusa vilthägn. Vi får information om hur jaktdagen är upplagd och Mikael går igenom vad som är skjutbart vilt och övriga regler för dagen.


Det är en mycket vacker morgon, vädret är det allra bästa, sol, kallt och nästan vindstilla. I en gemensam vagn körs vi ut till våra pass som ligger längs skogsvägen som slingrar sig fram i området. Jag har precis blivit avsläppt och är på väg, hinner inte riktigt fram till mitt pass, då jag ser flera dovhjortar bakom mitt torn inne bland träden. Jag stannar, tittar och bara njuter av att se på dessa fina djur, smyger sen fram men de upptäcker så klart mig och de kilar vidare.


Efter lite mer än en timme bryts jakten, då har flera av oss haft djur på våra pass men inget inom skjutbart håll och det blir kaffe och smörgås i jaktstugan. Efter fikan körs vi ut igen till en annan del av hägnet och nu har förhoppningarna ökat ytterligare hos oss alla. Vi behöver inte vänta länge, kronkalv ligger, ropas det på radion efter en liten stund. Det är min passgranne, Eva som fått en fin kronkalv nära sitt torn och i perfekt skottläge.


Strax därefter kommer det flera vildsvin mellan mitt och Evas torn men ingen av oss kan skjuta för det är i förbjuden skjutriktning. Jag tar upp kameran och fotograferar dem istället. De rör sig mellan oss, tätt ihop både stora och små tillsammans, ett fantastiskt skådespel och man hör tydligt när de grymtar och bökar omkring. Lika plötsligt som de kom bestämmer de sig för att ge sig av, kanske har de upptäckt mig eller Eva. I samlad trupp med ledarsuggan först ”rinner” de iväg framför mitt torn. Det prasslar högt i de frusna löven, jag följer dem men inget mer, för nu går det fort iväg!


Jakten bryts för lunch, men först hjälps vi åt att ta ut kronkalven till vägen där vagnen väntar för transport till slaktboden. Alla har sett djur så det pratas och diskuteras mycket under lunchrasten och det är god hemmalagad fisk som står på menyn.

Det går ytterligare några skott i sista drevet och jakten avslutas med en stämningsfull viltparad när mörkret faller med både skyttar, drevkarlar och hundar samlade.


Det kan tyckas enkelt att jaga i ett hägn men djuren rör sig lika snabbt och försiktigt som alltid, natur och jaktupplevelsen är förstklassig i Agusa, välplanerad, trevlig och i en mycket vacker miljö.

 

Faktaruta Agusa vilthägn
Agusa vilthägn har öppet hela året och är mest känt för sitt testhägn där man tränar vildsvinshundar på vilda vildsvinsgaltar. Jägarförbundet har också ett flertal olika jakter, utbildningsjakter och kurser i detta natursköna område i sydöstra Skåne.
Områdeschef är Mikael Wilhelmsson.

Träning ger färdighet!