Skog & Mark

Ut i skog & mark!

När tjejskyttet i skjutbiografen hade sommaruppehåll 2017 drog vi ut i skog och mark!

Tjejskyttet har i samarbete med Carl Piper fått möjlighet att erbjuda tjejer att vara med på olika jaktaktiviteter på Christinehof och Högestad. Inventering av vildsvin, dov, kronhjort och råbocksspaning, jakt på räv och grävling och de viktiga delarna som säker vapenhantering och inskjutning av kulvapen har ingått i programmet. Hela projektet avslutades med en klövvilts-drevjakt på Högestad.

Vildsvinsinventering

Söndagen den 14 maj var vi 14 tjejer som var med på första inventering och det var på vildsvin. Vi samlades på Christinehof 16.00 och det hela började med teori inne i en av längorna. Håkan Lindgren och Christian Holst hade en grundlig genomgång för oss om markerna, vildsvinen och hur inventeringen går till.


Fika ute i solen på terrassen med korvgrillning och även en promenad i de fina omgivningarna hann vi med innan vi kördes vi ut till våra pass. Vädret var det bästa, en ljummen nästan vindstilla kväll gav oss en fantastisk upplevelse, det blev spännande, intressant och mycket lärorikt.

Hur har inventeringskvällarna gått till:

-Vi har samlats på Högestad respektive Christinehof.

- Start med genomgång om djuren och om det praktiska förfarandet för kvällen.

- Vi har fikat under genomgångarna.

- Därefter har alla blivit körda ut till sina pass och vi har suttit i torn.

- När mörkret kommit/vid avtalade sluttiden, blivit hämtad igen.

- Samling och genomgång av vad som observerades.

- Hemfärd

Säker vapenhantering och inskjutning av kulvapen

Vår andra aktivitet var lördagen den 8 juli med ”Säker vapenhantering” på Högestad. Först teori i parken på Högestad och sen praktik på skjutbanan under ledning av Carl Piper och Christian Olsson. Vi var 14 tjejer och det blev en mycket trevlig och lärorikt eftermiddag, vi hann med att både fika och snacka en massa samtidigt i det sköna vädret.

Råbocksspaning med jakt på räv och grävling

Råbocksspaning med jakt på räv och grävling var det den 1 augusti och vi var femton tjejer som samlades på Högestad. Det hela började med teori i den fina kontorslokalen där Håkan Lindgren och Christian Holst hade genomgång av kvällens spaning och jakt.  Fika och en del snack innan vi kördes ut till våra pass, alla med stora förväntningar. De flesta fick se många djur, råbockar och hjortar av alla slag, räv och grävling och även  räv blev skjutet under kvällen.

Efteråt var det samling igen nere i slaktboden på Högestad, vi var ganska våta av regnet som kom under kvällen men glada ändå. Genomgång av vad som observerats, protokollen samlades in och alla berättade vad de sett, spännande. En fin avslutning fick vi på vår kväll då Christian blåste högtidligt i jakthornet.

Läs mer om råbocksspaningen på Interjakts hemsida under ”Jägarliv”.


Till artikeln >>

Onsdagen den 6 september var det den avslutande inventeringen på Christinehof.

Vi var femton tjejer och som vid tidigare inventeringar startade det med en genomgång av Christian Holst och Håkan Lindgren om de djur som vi skulle inventera för kvällen, kronhjortar, tillika Skånes landskapsdjur!

Viktig del var att identifiera de olika hjortarna och deras horn, men även hind, smaldjur och kalv var betydelsefullt att få med i dokumentationen. Vi alla lärde oss mycket under kvällen både teoretiskt och sen praktiskt ute på pass.

Läs mer om kronhjortsinventeringen på Interjakts hemsida under ”Jägarliv”. 

Till artikeln >>

Drevjakt 18 oktober

Som avslutning på hela projektet bjöd Carl Piper in sju tjejer att delta på Högestad & Christinehof-s första drevjakt för jaktsäsongen 2017 som skyttar. Det gjorde att det blev fifty-fifty tjejer/killar då totala antalet skyttar var 14 på denna drevjakt som hölls på Högestad. Att få vara med på en jakt på ett större gods är en upplevelse utöver det vanliga, det är en stor organisation med många medverkande.


Alla deltagare, jaktledning, skyttar, alla som går i drevet och de som sköter eftersöken samlades på morgonen ute på slottsgården. Carl Piper började med att hälsa alla välkomna och därefter gick jaktledaren Christian Holst igenom dagens jakt.


Skyttarna blev indelade i små grupper, med en utställare i var grupp som körde skyttarna ut till passen under dagen.

Efter första drevet bjöds det på värmande dryck och efter tredje drevet serverades fältmässig lunch i skogen, varm mat och kaffe och lite tid för deltagarna att berätta för varandra vad för djur som kommit på passen så långt.


Ytterligare två spännande drev hanns med på eftermiddagen innan jakten avslutades på slottsgården med fin viltparad och högtidlig hornblåsning av flera hornblåsare, mycket högtidligt.


Hela jakten var otroligt välorganiserad med rapportering av avlossade skott, skjutna djur och antal sedda djur vid varje pass samt hämtning av fällt vilt. En fantastisk upplevelse och efter alla dessa olika jaktaktiviteter är det många tjejer som nu har nya kunskaper och erfarenheter som annars ingen av dem skulle fått.